Petua untuk Memilih Lokasi Pelayan

Petua untuk Memilih Lokasi Pelayan


Berikut ialah petua untuk memilih pelayan perkhidmatan proksi atau VPN yang kami sediakan.

Sesetengah orang percaya lokasi pelayan sangat mempengaruhi kelajuan akses laman web. Ya, betul, tapi di mana lokasi pelayan terbaik? Kami membincangkan dan mengkaji beberapa lokasi pusat data (pusat data), tempat di mana pelayan berada.

Nota:

    SG = Singapura
    ID = Indonesia
    AS = Amerika Syarikat
    DE = Jerman
    AU = Australia
    HK = Hong Kong
    CA = Kanada
    JP = bahasa Jepun
    TR = Turki
    IN = India

Kami mempunyai banyak lokasi pelayan, yang mewakili satu benua dan lokasi-lokasi ini boleh dikelompokkan secara luas ke lokasi-lokasi tempatan (Indonesia), Asia Pasifik, Australia, Amerika Syarikat, dan Eropah di bawah:

Tempatan – Indonesia

Lokasi di Jakarta, lokasi ini merupakan pilihan bagi anda yang ingin kelajuan akses tempatan, kelajuan akses pelayan proksi atau VPN di Indonesia tidak berbeda dengan sambungan yang sedang anda gunakan.
Kelajuan proksi atau VPN di Indonesia adalah baik jika anda mengaksesnya dari Indonesia. Walau bagaimanapun untuk akses antarabangsa, kelajuan akses pelayan Indonesia menurun sedikit disebabkan jalur lebar antarabangsa yang terhad.

Asia Pasifik / Asia – Singapura / Australia / Hong Kong / Jepun / India

Lokasinya berada di Singapura, Hong Kong, Jepun, India dan Australia. Yang paling terkenal ialah Singapura.

Singapura mempunyai kelebihan selain dekat dengan Indonesia, serta akses antarabangsa yang baik, lokasi ini sesuai untuk anda yang ingin mengakses laman web di kawasan Asia Pasifik dan Antarabangsa.
Kelajuan Proksi atau VPN Singapura adalah baik apabila digunakan untuk aktiviti dalam talian umum (sama dengan pelayan Indonesia tetapi dengan perbezaan lokasi sahaja). Kami tidak mencadangkan aktiviti muat turun besar apabila menggunakan pelayan Singapura.

Amerika – Amerika Syarikat / Kanada

Pelayan AS biasanya digunakan untuk mengakses laman web yang hanya digunakan atau hanya boleh diakses oleh alamat IP dari AS / Kanada, seperti mengakses Hulu, Netflix (Kandungan / Katalog Filem AS), Spotify, HBO Now, dan lain-lain.
Kelajuan pelayan Amerika Syarikat atau Kanada terjejas oleh kelajuan internet antarabangsa yang anda gunakan.

Eropah – Jerman / Turki

Kami tidak dapat menerangkan secara terperinci tentang lokasi lokasi pelayan Jerman dan Turki. Terdapat beberapa orang yang memerlukan alamat IP Jerman dan Turki kerana mereka mahu mengakses laman web yang diperlukan untuk menggunakan alamat IP kedua-dua negara.
Kelajuan pelayan Jerman atau Turki dipengaruhi oleh kelajuan internet antarabangsa yang anda gunakan.

Kemudian, apakah kesimpulannya?

    Jika keperluan anda adalah untuk melayari, memuat turun, dan menstrim pada kelajuan internet yang digunakan hari ini, maka pelayan yang sesuai adalah Indonesia atau Singapura.
    Jika keperluan anda untuk melayari dan melayari laman web kandungan diperlukan untuk menggunakan IP negara tertentu seperti laman web Netflix USA, Spotify, Hulu dan HBO Sekarang maka pilihan pelayan yang sesuai adalah Amerika Syarikat atau Kanada.
    Pilihan lokasi pelayan Jepun, Hong Kong, Australia, Jerman, Turki dan India adalah mengikut keperluan anda. Jika anda benar-benar memerlukan alamat IP negara itu, kami memberikannya.

  • Nota: Bagi pelayan Turki, beberapa laman web yang disekat oleh kerajaan Turki masih tidak dapat dibuka oleh Proksi Turki.

Adakah pelayan selain Indonesia dan Singapura lambat untuk mengakses?

Ya, pelayan selain Indonesia dan Singapura agak lambat apabila digunakan untuk melayari, memuat turun dan streaming kerana lokasi terpencil mereka. Dengan lokasi pelayan yang jauh dari Indonesia, hasil ping juga hebat, sila pilih lokasi pelayan Indonesia atau Singapura untuk hasil terbaik.

Lebih jauh lokasi pelayan dari mana anda mengakses internet, lebih perlahan kelajuan akses internet diperolehi.